4. Hulpeloos
4. Psychologie
In de dramadriehoek zien we hoe de dader, het slachtoffer en de redder met elkaar verbonden zijn. Het is de kunst om de dramadriehoek te ontstijgen en te gaan naar de droomdriehoek. Wat is daar voor nodig?
Dramadriehoek
Afgelopen week ben ik bij een workshop geweest van de driehoek; dader, slachtoffer en redder. Deze week droomde ik dat ik gered werd door een man; ik had moeite om de hulp te aanvaarden, het werd nog erger. Ik schaamde me voor hem toen hij een roze ochtendjas over z’n jeans aantrok. Waarom bleef hij maar plakken?
De rollen dader, slachtoffer en redder kunnen met name in een relatie regelmatig wisselen. Het wordt problematisch als je je identificeert met een rol, of als je een rol krijgt toegewezen; Jij hebt mijn hulp nodig! Wat gebeurt er met je als jij je identificeert met één van deze rollen?
Stel je voor dat jij je slachtoffer voelt, dan moet er een dader zijn; iemand die je iets aandoet. De ander is het schuld, jij bent onschuldig en je redding ligt buiten je.
Wat gebeurt er als jij je identificeert met de dader?
Dan ben jij de schuldige, je hebt de ander iets aangedaan. Op een bepaalde manier ben je (al)machtig om de ander al de hoeken van zijn emoties te laten zien.
En hoe voelt het als Redder?
Alles speelt zich buiten jou af; zowel dader als slachtofferschap. Jij bezit de mogelijkheden om beiden te redden. In jou als persoon, hoef je niets aan te gaan.
Al deze rollen hebben hun eigen valkuilen. In de transformatie van deze rollen kom je in een heel ander continuüm van het leven. In de transformatie van deze rollen hervindt je de vrijheid om je eigen leven te leven, dan kun je in alle rollen je eigen aandeel opmerken en communiceren wat jij wil.
De kunst van het leven vraagt je om je eigen belang te zien en waar mogelijk het belang dat jij voor een ander representeert. De redder heeft mensen nodig om te redden en zich daar goed over te voelen. De slachtoffer krijgt (indirect) macht en kan je manipuleren door te vertellen dat jij jouw dit heeft aangedaan. De dader projecteert zijn ongenoegen naar buiten en domineert door dit op jou te projecteren.
Als mens zijn we kuddedieren en hebben we andere mensen nodig; zie het als je sociale omgeving. Echter in ons dragen we alle rollen. Zolang we deze rollen niet in onszelf herkennen en transformeren zullen we ze spelen en uitleven. Dan hebben we er belang bij dat de ander doet, wat wij van hem of haar verlangen.
Zeven vragen bij de dramadriehoek
1. Hoe mooi zou het zijn om met ogen open geboren te worden en daarnaar te leven. Dat zou ons veel moeite en pijn besparen. Wat kun je niet zien, waar je wel tegenaan loopt?
2. De jeugd bevat een potentie een onschuld die hen kwetsbaar maakt. Hun toegang tot hun instinct kan zorgen dat ze op de juiste wijze met verleidingen om kunnen gaan. Wat moest je leren voordat je kon zien?
3. Terugkerende patronen laten onze gevechten zien, waar we een prooi zijn. Ten prooi gevallen aan… Pas als we inzien wat er nu werkelijk speelt, wat onze eigen rol daarin is, krijgen we toegang tot transformatie daarvan. Wat is het patroon wat jij ziet terugkeren in je leven?
4. Sprookjes en verhalen kunnen initiërend werken voor de transformatie die nodig is. Welk sprookje spreekt jou aan?
5. De complexiteit van onze psyche, de verleidingen die er zijn, stellen je in staat datgene te leren waarvoor jij op aarde gekomen bent. Ons Zijn, ons instinct, ons DNA biedt alle gereedschappen om je leven op de voor jou juiste wijze in te vullen. Waarvoor ben jij op aarde gekomen?
6. De ervaringen van jezelf en van anderen helpen je om te leren van je fouten en te ontdekken waar je nu andere keuzes kunt maken. Wat zou je nu anders doen?
7. Steun voor je proces door anderen en jezelf, jezelf erkennen in je persoonlijke proces zijn machtige krachten om je verder te helpen in het proces waar je nu mee bezig bent en dit te transformeren naar een hoger level. Kan jij jezelf steunen en erkennen in de processen waar je doorheen gaat?
Mag het?
4. Spiritualiteit
Angst gaat mij niet helpen, wat ik nodig heb is vertrouwen. Je mag gaan voelen dat je een keus hebt; kies je voor angst of vertrouwen?
Waar loop ik nu tegenaan?
Ik was vanmorgen bang. De tweedeling die steeds verder verscherpt wordt. Mijn inkomsten die aan het minderen zijn. En toch vanuit deze angst groeit vertrouwen. Er zit nog heel veel emotie achter. Maar ik voel ook de kracht groeien. Het is de bedoeling dat ik uit deze situatie groei, dat ik boven de machteloosheid uitstijg.
Ik ben er nog niet. Maar mijn kracht, mijn vertrouwen in de levenskracht groeit meer en meer.
Ik weet nog niet hoe het vorm gegeven wordt. Wat ik kan doen in deze situatie. Of ik eerst alles moet verliezen. Als dat zo is, so be it. Ik geloof dat het niet zover hoef te komen, dat we op een keerpunt staan
Het gaat niet lukken hard om hard. Het gaat niet werken om dieper de angst in te gaan. Het is niet nodig om zo diep te zakken. Ik mag gaan voelen en ervaren dat het een keuze is. Een keuze om me niet te laten zakken in de put van angst en machteloosheid.
Ik mag het licht uitnodigen. Het licht dat mij zal verlichten, mij zal sterken en de mensen om mij heen. Ik mag gaan voelen en ervaren dat er meer is…. dat boven de polariteit uitstijgt.
Lieve God, gids, engel, helper. Laat mij voelen en ervaren wat mijn weg is, laat mij het juiste doen. “ik ben zoekende, ik mag vinden de weg die ik te gaan heb.
In een vorig leven ben ik gezakt in die angst en machteloosheid. Eerst wilde ik vluchten, toen kon ik niet meer vluchten. Vluchten is niet de weg. Ik mag blijven staan, zijn in mijn kracht, in de liefde die ik ontvang, in de liefde die ik door heb te geven.
Waar loop jij tegen aan? Waar ben je?