8. Gierigheid
Psychologie
Daar waar het gras groener is, vergapen we ons op de buitenkant.
Denk je ook dat ’n ander het altijd beter kan dan jij?
Het gras is groener bij de ander, de ander kan het beter. We vergapen ons zo op die buitenkant en denken dat dat alles is. Het plaatje, dat moet kloppen.
Wat gebeurt er eigenlijk als je alleen maar naar de ander kijkt, omdat jij denkt dat hij het beter doet?
Ben je jaloers? Oeps ook al zo’n woord dat eigenlijk niet mag.
Jaloersheid, afgunst staat vaak voor de schaduwzijde van onszelf: datgene we moeilijk onder ogen zien. Wat we maar al te graag verbergen. Dan gaat ons masker op en spelen we mooi weer. Niet alleen voor de ander, maar ook voor onszelf. En we (beginnen te) geloven dat dit de bedoeling is. Doen wat er van ons verwacht wordt, ‘n mooie buitenkant laten zien, checken hoe een ander het doet.
Daarmee sluiten we ons af van onze eigen binnenkant. Hoe we ons voelen, wat onze innerlijke drive en verlangens zijn. We vervreemden ons van onszelf, weten niet meer wie we zijn, wat we eigenlijk echt willen. Het leven voelt nutteloos als we niet bevestigd worden door anderen; hoe mooi of hoe goed we het doen. We houden krampachtig vast aan alles om onze mooie buitenkant in stand te houden. Dan lijkt de weg naar je innerlijke leven iets bizars. Dat kan een ander niet zien, het is niet tastbaar. En wat je niet ziet is er toch niet? Of wel?
Om je te verbinden met jezelf, is het van belang om contact met jezelf te maken. Te voelen dat je in je lichaam zit, dat je lichaam jou informatie geeft, signalen die de buitenkant met de binnenkant verbinden. Als je merkt dat je jaloers bent, kun je dit erkennen. Wat is wat je graag wilt leren of hoe je wilt leven ?
. Vanuit het verlangen wat verbonden is met je innerlijke zijn, kun je creëren wat jij nodig hebt, waar jouw wensen en verlangens heen gaan. Soms is dit heel wat anders dan die dure auto of dat luxe tuinset. Zolang jij maar verbonden bent met je zelf
.
Daar waar het gras groener is zeven tips
1. De buitenkant mag mooi zijn, maar weet en erken dat er altijd een binnenkant is. Ieder heeft zijn persoonlijke verhaal, waarom iets belangrijk is. Soms gaat het over compensatie, soms gaat het over jezelf toestaan te mogen genieten. Geef zowel je binnen- als je buitenkant de ruimte.
2. Ieder mens is uniek. Uniformiteit, uniseks, we zijn niet hetzelfde. Wat zou het saai worden als we allemaal hetzelfde zijn. Leef je eigen uniek zijn uit. Doe dit van binnenuit. Je zult ontdekken dat je veel unieker bent dan je denkt.
3. Hoe meer je verbonden bent met je binnenwereld, hoe meer je kunt ervaren, dat je buitenwereld een reflectie is. Hoe kijkt de ander naar jou, hoe kijk jij naar de ander. Jouw blik is bepalend voor hoe je waarneemt. Als jij niet verbonden bent met jezelf, kun je vrijwel alleen maar buitenkant en je afgunst waarnemen.
4. In verbinding met je binnenwereld kun je de ander in zijn echte zijn waarnemen: zijn ziel, zijn zorg, zijn zoeken naar evenwicht. Dan kan je in liefde de ander gunnen wat hij nodig heeft.
5. Weet dat bij elke ervaring voor jou een nieuwe uitdaging ligt. De uitdaging om jezelf meer lief te hebben, de uitdaging om meer vanuit echtheid te leven. Ook de schaduw hoort bij je licht. Stap soms in je eigen schaduw en zie haar onder ogen.
6. Hoe kun je hopen te groeien, als je niet tot het uiterste zou gaan, als je niet op de proef gesteld wordt? Groei ligt ook verborgen in jaloezie, in afgunst. Jou wordt gevraagd meer van jezelf te houden, meer vanuit je kern te leven.
7. Heb je t gevoel dat je weinig ontvangt? Dat je alleen maar worstelt om te overleven? Wat is dan je uitdaging? Wat heb jij nodig om te kunnen leven? Durf je te genieten van wat er wel is? Of mag het leven niet door je heen stromen? Voel in verbinding met jezelf waar je meer leven en liefde door je heen kunt laten stromen.
8. Spiritueel
Gierigheid en nieuwsgierigheid liggen qua woorden zo dicht bij elkaar. Als je vanuit gierigheid iets wilt behouden denk je in tekorten: je bent bang om iets te verliezen. Als je vanuit nieuwsgierigheid iets wilt ontdekken denk je in overvloed : je vertrouwt erop dat je meer krijgt dan je al hebt.
Ben je gierig of nieuwsgierig?
Wat vermijd je om niet je ruimte in te nemen? Welke overtuiging mag je loslaten?
In mijn eerste relatie werd mijn nieuwsgierigheid, mijn ontwikkeling de kop ingedrukt met de opmerking: ‘dat heb je niet van je ouders geleerd!’
Heel vaak heb ik tegen mezelf gezegd: ‘dat durf ik niet, of dat kan ik niet.’
En toch heb ik stappen gemaakt, ben ik ontwikkelingen aangegaan.
Hoe meer ik ontdekte dat angst mij niet verder hielp, dat controle mij tegen hield, hoe meer ik durfde te vertrouwen op de uitnodigingen die kreeg.
Ontwikkelingen aangaan
Onbekend maakt onbemind. Dit geld ook voor nieuwe dingen die in je leven komen. Maar weet dat datgene wat nu onbekend is, bekend kan gaan worden. In het begin dat je iets nieuws in je leven toelaat is het spannend. Hoe langer je jezelf de ruimte geeft om aan deze gedachte te wennen, hoe gewoner het wordt.
Veranderingen zijn over het algemeen niet groot; het zijn de kleine stappen die je verder brengen. Langzaam maar zeker wordt je comfortzone opgerekt, wen je eraan en kan je nieuwe stappen nemen. Kleine stappen, soms alleen al het idee toestaan, is van belang.
Nieuwsgierigheid
Nieuwsgierigheid brengt je op nieuwe wegen, nieuwe ontwikkelingen. Daar waar jij in geïnteresseerd, aandacht geeft, opent zich. Zo heeft ieder zijn eigen pad, zijn eigen energiestroom; daar waar je blij van wordt, de ontdekking van wat je dient en niet dient.
Van het ene in het andere komen, door je nieuwsgierigheid te volgen, is de weg. Vooral als zij jij niet gehinderd wordt in je overtuiging wat wel en niet mag. Anderzijds is het misschien ook wel de kunst, je weg, om deze overtuigingen te zien. Die overtuigingen hadden hun betekenis. Hebben ze die nog of kunnen ze nu weg ?
Via je overtuigingen kom je jezelf tegen, je eigen angsten, je eigen verbondenheid aan het bekende. Je normen en waarden en waarop ze gestoeld zijn. Wij staan niet op onszelf. Ook onze ontwikkeling staat niet op zichzelf. Ook onze ouders hebben andere keuzes gemaakt en daarmee ruimte gemaakt voor ons. Om onze ontwikkeling aan te gaan. Zo zal onze weg, weer ruimte maken voor de mensen om ons heen en de generatie die na ons komt.
Zeven vragen: Ben je gierig of nieuwsgierig?
1. Kijk terug op je leven: zie welke ontwikkeling ben je aangegaan, en welke niet?
2. Misschien kun je ook zien, waarin je hulp of leiding kreeg. Van de mensen om je heen, via toevallige ontmoetingen. Waar zie jij het?
3. Onze passies, onze interesse en onze nieuwsgierigheid zijn belangrijke onderdelen in onze ontwikkelingen. Gebruik jij ze, voel je waar je wordt geraakt en volg je ze?
4. Onze emoties, onze geraaktheid, onze liefde en onze passies, onze afkeer: onze emotie zetten ons bewegen. Voel de emotie; laat haar stromen. Wat speelt er nu in je leven?
5. Je hebt je lichaam nodig om te stromen. Mensen die niet in harmonie zijn met hun lichaam hebben het gevoel dat ze geen contact hebben met zichzelf. Ben jij in contact met jezelf?
6. Onze ziel heeft als opdracht in het menselijke lichaam om angsten te overwinnen. Om zich niet te vereenzelvigen met zijn lichaam maar haar te zien als vervoermiddel om ervaringen in de wereld op te doen. Wat is jouw eerstvolgende stap?
7. Open je hart, gebruik je verstand en leef. En onthou dat geluk ook zelfdiscipline nodig heeft 😉
Durf jij je nieuwsgierigheid te volgen of houd jij jezelf in?