Vak17-4


17. Compassie

 

17. Spiritualiteit

We zijn opgevoed met de nadruk op hoe we moeten zijn en waar we aan moeten voldoen. Vanuit het beeld van volmaaktheid; hoe je het beter had kunnen doen, hoe je beter had kunnen zijn, wat je beter had kunnen zeggen.  Heb jij hier ook de veroordeling van en naar jezelf?

 

Zelfliefde en Compassie

In het proces waar we nu in zitten is het zo belangrijk om onze frequentie omhoog te brengen en niet mee te gaan in de angst. Er is veel angst om ons heen en het is zo gemakkelijk om daar in mee te gaan. We zitten in tijden van verandering, polariteit komt dan versterkt naar voren. Dat is niet vreemd omdat mensen wel kunnen voelen dat er wat anders aankomt en is, maar niet weten wat dat is. Wij weten dat ook niet, En toch wel. We gaan vanuit polariteit naar eenheid, van 3D naar 5D

Daarin hebben we een keuze wat we doen. Juist in het veld van bewustzijn, waar we ons mee bezig houden kunnen we zoveel doen. We kunnen uit de angst stappen en kiezen voor liefde.

Om te kiezen voor liefde is zo gemakkelijk gezegd, maar is er ook zoveel op te schonen. We hebben te maken met programma’ s hoe we opgevoed zijn, overtuigingen, en wat nog meer?

In het boek van Christina van Dreien wordt opgenoemd waar we allemaal last van kunnen hebben, wat niet meer relevant is in ons leven. Zij geeft ons ook technieken hoe we onszelf kunnen opschonen en hoe we alles wat we niet meer nodig hebben kunnen opruimen.

Wij zijn daar afgelopen weekend mee bezig geweest, en daarna kwam de test. Ik voelde me afgewezen door een uitspraak. Ik herkende hem, kon het vertellen en opnieuw gebruikte we de techniek van Christina. De methode van Acces Bars: Pod poc, en Ho’onoponopono kunnen dit proces versterken. Het voordeel van de methode van Christina is dat je benoemt wat er opgeruimd mag worden. Als er nog een les aan vast zit, kan het zijn dat je je van zaken bewust wordt. En deze alsnog aan kan gaan.

Weet dat we als mensenkinderen geprogrammeerd zijn door onze opvoeding, ouders, kerk en maatschappij. We zijn opgevoed met de nadruk op hoe we moeten zijn en waar we aan moeten voldoen. Jij als volmaakt mens. Helaas is volmaaktheid op aarde niet mogelijk.

Vanuit het beeld van volmaaktheid; hoe je het beter had kunnen doen, hoe je beter had kunnen zijn, wat je beter had kunnen zeggen, is daar de veroordeling van jezelf.

In het slechte geval, streef je zo naar perfectionisme dat je vergeet te leven.

Daarom is het zo belangrijk dat je compassie ontwikkelt, niet alleen voor de ander maar eerst voor jezelf. Pas dan kan je ware compassie voor de ander ontwikkelen.

Elementen van zelf-compassie zijn:

Wees aardig voor jezelf,

Aardig zijn voor jezelf is niet vanzelfsprekend. Meestal ben jij degene die zichzelf het hardst veroordeeld, jezelf kritiek is groot. Dan kijk je naar datgene waar je in hebt gefaald. Dan komen alle denkfouten naar voren, zoals jezelf in goed/ slecht termen bezien. Zie de neiging, maar oefen om jezelf als je beste vriendin te behandelen. Dan zie je wel het hoe en wat, maar dan bezie je dat in perspectief en in liefde ga je met haar in gesprek. Juist dat is hetgeen je naar jezelf toe ook mag oefenen. Dat maakt het mogelijk om meer in emotionele balans te komen.

Je bent niet de enige die dit heeft.

Als je jezelf beziet in veroordeling, afwijzing en tekortschieten, dan denk je dat je enige bent die dit heeft. Dat jij tot het afvoerputje van de aarde behoort en je plaats jezelf in een isolement, wat ook slachtofferschap of ‘n indolent gevoel kan brengen: ik kan er toch niets meer aan doen; laat maar. Zodra jezelf ziet als kind van je tijd, als kind van je opvoeding en dat jij niet alleen hier tegen aanloopt. Dan kan jij jezelf in perspectief zien. Ook dat kan helpen compassie naar jezelf te ontwikkelen.

Kijk naar jezelf en wie je bent en wat je doet op een mind volle manier.

Oordeel en beoordeel jezelf niet.

Mindfull kijken is op een beschouwende, niet beoordelende of veroordelende manier. Mindfull kijken vraagt je om te kijken wat er is, hoe het met je is en dit te nemen zoals je bent. Weet dat alles waar jij tegen vecht, meer aandacht krijgt, meer energie krijgt. Als je jezelf mindfull kunt bezien, jezelf kunt accepteren dan pas kun je zien wat er kan veranderen. Niet in strijd, maar vanuit liefde en acceptatie. Dan kun je je eigen gedachten en gevoelens bekijken zoals ze zijn, zonder ze te onderdrukken of te veranderen. Als je je pijn negeert, kun je geen compassie hebben. Tegelijkertijd vereist mindfulness dat je je niet identificeert met je gevoelens en gedachten en je er niet door laat opslokken.