Vak17


17. Compassie

17. Psychologie

 

Kijk met compassie en mededogen naar jezelf. Het vraagt heel wat van je om te veranderen. Steun jij jezelf hierin?

 

Transitie; van het oude naar het nieuwe; heb compassie met jezelf

Net zoals een oude telefoon overzetten naar een ander model enig uitzoekwerk vraag, zo vraagt jou verandering naar een ander wereldbeeld ook uitzoekwerk.

Niets is meer zo vanzelfsprekend, nog wel vertrouwd. Het oude vertrouwde waarin je zo vaak troost zocht lijkt je nu te verraden. En toch is het de kunst om niet het kind met het badwater weg te gooien. Vorig week schreef ik dat ik een kader gevonden heb voor datgene wat voor mij niet klopte. Het gaat zoveel verder, het hele wereldbeeld veranderd. Het is niet wat het lijkt. Het vraagt afscheid nemen ook van zaken waar je wel goed bij voelde.

Ik denk terug aan een kort intermezzo wat ik enkele jaren geleden had. Ik ontmoette deze persoon online. Onze doelen en behoeften leken gelijk. Na onze eerste ontmoeting kreeg ik een heftige droom, waarin de wegen instortte en de wereld chaos was. Met moeite haalde ik me uit deze situatie, ik merkte verslavingsgevoeligheid bij mezelf. Het kostte tijd om werkelijk los te laten.

Ook al is de situatie nu geheel anders; ik merk dat er delen in mij zijn die hun kop in het zand willen steken. Andere delen in mij die de nieuwe wereld willen omarmen. Ik heb dromen die allemaal puzzelstukjes lijken te geven. Puzzelstukjes…. Maar hoe ziet het groter geheel eruit?

Het is geen bekende wereld waar jij en ik naar toe gaan, en ergens toch wel. Mogelijk dat we het het Paradijs genoemd zouden hebben of gewoon 5D. Adam en Eva zijn uit het Paradijs verdreven, nadat ze gegeten hebben van de Boom van Kennis, Goed en Kwaad. In het paradijs leefde Adam en Eva in vrede met alle levende wezens. Nadat zij van de Boom van Kennis, Goed en Kwaad gegeten hebben, hebben zij onderscheid gemaakt; kon het niet zo doorgaan.

Als je je niet meer verbonden voelt maar gaat onderscheiden is de eenheid verbroken. Het staat heel letterlijk in de Bijbel. Zodra ze het onderscheid maakten waren ze niet meer verbonden. Hoe het feitelijk ook gebeurde, feit is dat ons hoofd met zijn rationele kwaliteiten meer nadruk ging krijgen.

Onderscheiden, een mening hebben, rangschikken, ordenen, onderzoeken allemaal mannelijk georiënteerde kwaliteiten die ons de illusie geven objectief te zijn. Maar er wel voor zorgen dat we niet één geheel zijn. De vrouwelijke kwaliteiten: compassie, meeleven, zorg dragen, verbinden: allemaal kwaliteiten die ervoor zorgen dat we steeds meer verbonden zijn.

Hoe ziet onze samenleving eruit als we recht geven aan zowel de mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten van ons menselijke aard? Eén ding is zeker; mensen zullen dan minder vervreemd zijn van zichzelf, minder angst hoeven te hebben. Ons denken, ons onderscheidingsvermogen zowel naar binnen als buiten onszelf is vaak een bron van angst. ‘De observaties van Freud bevestigen dat de mannelijk georiënteerde psyche één massa innerlijke conflicten, spanningen en angsten is.’

 

Zeven overwegingen bij Transitie; ga door!

1. In de eenheid is er een grote mate van bewustzijn; ineens overzie je het geheel, je snapt hoe het in elkaar zit.

 

2. Terug gaan in de ontwikkeling of in de tijd is geen optie. Alles zal er toe bijdragen dat we steeds bewuster gaan kiezen dat het ook anders kan en mag.

 

3. Waarom zijn er wetten gemaakt? ‘In de Politeia vertelt Glaucon aan Socrates dat wetten niet meer zijn dan een uitvinding van de zwakken, die sluw genoeg zijn om in te zien dat het voor hun eigen bestwil is om de sterken aan banden te leggen.’

 

4. ‘Hoe verder een individu ontwikkeld is, des te bekwamer en doeltreffender hij of zij zal zijn, en des te minder die persoon de behoefte zal voelen om anderen te beperken of te begrenzen.’

 

5. ‘Mensen hebben een evolutionair voordeel: we kunnen snel ons gedrag aanpassen…

Maar om dat met succes te kunnen doen, zijn er 3 dingen nodig: dat we de feedback zien, dat we die juist interpreteren en dat we die gebruiken om te veranderen.’

 

6. ‘De menselijke evolutie staat nu op een kruispunt. Als we de taken van de mens van alle franje ontdoen, blijft er 1 centrale taak over; die bestaat eruit de maatschappij dusdanig te organiseren dat de overleving van onze soort en de aarde bevorderd wordt en dat we de ontwikkeling van onze unieke potenties helpen.’

 

7. ‘Maslov zag in zijn bestudering van zelf-actualiserende en creatieve mensen een voortgaan naar een andere realiteit. Naar het ‘bewustzijn van de opperste ervaring’ van onze wezenlijke verbondenheid met de hele mensheid.’

Geïnspireerd door Riane Eisler: ‘De kelk en het zwaard.’

 

 

17. Spiritualiteit

We zijn opgevoed met de nadruk op hoe we moeten zijn en waar we aan moeten voldoen. Vanuit het beeld van volmaaktheid; hoe je het beter had kunnen doen, hoe je beter had kunnen zijn, wat je beter had kunnen zeggen.  Heb jij hier ook de veroordeling van en naar jezelf?

 

Zelfliefde en Compassie

In het proces waar we nu in zitten is het zo belangrijk om onze frequentie omhoog te brengen en niet mee te gaan in de angst. Er is veel angst om ons heen en het is zo gemakkelijk om daar in mee te gaan. We zitten in tijden van verandering, polariteit komt dan versterkt naar voren. Dat is niet vreemd omdat mensen wel kunnen voelen dat er wat anders aankomt en is, maar niet weten wat dat is. Wij weten dat ook niet, En toch wel. We gaan vanuit polariteit naar eenheid, van 3D naar 5D

Daarin hebben we een keuze wat we doen. Juist in het veld van bewustzijn, waar we ons mee bezig houden kunnen we zoveel doen. We kunnen uit de angst stappen en kiezen voor liefde.

Om te kiezen voor liefde is zo gemakkelijk gezegd, maar is er ook zoveel op te schonen. We hebben te maken met programma’ s hoe we opgevoed zijn, overtuigingen, en wat nog meer?

In het boek van Christina van Dreien wordt opgenoemd waar we allemaal last van kunnen hebben, wat niet meer relevant is in ons leven. Zij geeft ons ook technieken hoe we onszelf kunnen opschonen en hoe we alles wat we niet meer nodig hebben kunnen opruimen.

Wij zijn daar afgelopen weekend mee bezig geweest, en daarna kwam de test. Ik voelde me afgewezen door een uitspraak. Ik herkende hem, kon het vertellen en opnieuw gebruikte we de techniek van Christina. De methode van Acces Bars: Pod poc, en Ho’onoponopono kunnen dit proces versterken. Het voordeel van de methode van Christina is dat je benoemt wat er opgeruimd mag worden. Als er nog een les aan vast zit, kan het zijn dat je je van zaken bewust wordt. En deze alsnog aan kan gaan.

Weet dat we als mensenkinderen geprogrammeerd zijn door onze opvoeding, ouders, kerk en maatschappij. We zijn opgevoed met de nadruk op hoe we moeten zijn en waar we aan moeten voldoen. Jij als volmaakt mens. Helaas is volmaaktheid op aarde niet mogelijk.

Vanuit het beeld van volmaaktheid; hoe je het beter had kunnen doen, hoe je beter had kunnen zijn, wat je beter had kunnen zeggen, is daar de veroordeling van jezelf.

In het slechte geval, streef je zo naar perfectionisme dat je vergeet te leven.

Daarom is het zo belangrijk dat je compassie ontwikkelt, niet alleen voor de ander maar eerst voor jezelf. Pas dan kan je ware compassie voor de ander ontwikkelen.

Elementen van zelf-compassie zijn:

Wees aardig voor jezelf,

Aardig zijn voor jezelf is niet vanzelfsprekend. Meestal ben jij degene die zichzelf het hardst veroordeeld, jezelf kritiek is groot. Dan kijk je naar datgene waar je in hebt gefaald. Dan komen alle denkfouten naar voren, zoals jezelf in goed/ slecht termen bezien. Zie de neiging, maar oefen om jezelf als je beste vriendin te behandelen. Dan zie je wel het hoe en wat, maar dan bezie je dat in perspectief en in liefde ga je met haar in gesprek. Juist dat is hetgeen je naar jezelf toe ook mag oefenen. Dat maakt het mogelijk om meer in emotionele balans te komen.

Je bent niet de enige die dit heeft.

Als je jezelf beziet in veroordeling, afwijzing en tekortschieten, dan denk je dat je enige bent die dit heeft. Dat jij tot het afvoerputje van de aarde behoort en je plaats jezelf in een isolement, wat ook slachtofferschap of ‘n indolent gevoel kan brengen: ik kan er toch niets meer aan doen; laat maar. Zodra jezelf ziet als kind van je tijd, als kind van je opvoeding en dat jij niet alleen hier tegen aanloopt. Dan kan jij jezelf in perspectief zien. Ook dat kan helpen compassie naar jezelf te ontwikkelen.

Kijk naar jezelf en wie je bent en wat je doet op een mind volle manier.

Oordeel en beoordeel jezelf niet.

Mindfull kijken is op een beschouwende, niet beoordelende of veroordelende manier. Mindfull kijken vraagt je om te kijken wat er is, hoe het met je is en dit te nemen zoals je bent. Weet dat alles waar jij tegen vecht, meer aandacht krijgt, meer energie krijgt. Als je jezelf mindfull kunt bezien, jezelf kunt accepteren dan pas kun je zien wat er kan veranderen. Niet in strijd, maar vanuit liefde en acceptatie. Dan kun je je eigen gedachten en gevoelens bekijken zoals ze zijn, zonder ze te onderdrukken of te veranderen. Als je je pijn negeert, kun je geen compassie hebben. Tegelijkertijd vereist mindfulness dat je je niet identificeert met je gevoelens en gedachten en je er niet door laat opslokken.