Vak25-3


25. Wilskracht

25. Psychologie

Je hebt minder wilskracht als je veel complexen hebt. Alle energie zit in het complex. Hoe zit het met jou wilskracht?

 

 

Drang, je moet, je moet…

Soms heb je zo’n drang in je: dan moet je… dan moet je…

Terwijl je weet dat het niet verstandig is. Je weet dat als het zo dwingend is, dat er iets anders speelt. Je instincten willen het op dat moment overnemen. Je weet dat als je toegeeft aan deze dwingende drive; dat je terecht komt in een reeks van oorzaak en gevolg die je niemand toewenst.

Dan wordt je leven overgenomen door die drang, door die dwang van willen.

Dan gaat het een richting uit waar je normale verstand zegt, niet doen!

 

Wat is er aan de hand?

In ons heerst er veel tegenstrijdigheid. In ons is er een voortdurende afwisseling van behoeften en drijfveren die ons in conflict kunnen brengen. Soms is er geen sprake van kiezen. Een deel in onze psyche noemen we complexen. In deze complexen zitten heel veel onverwerkte problemen en ze bevatten enorm veel psychische energie. Deze complexen lokken ons met open ogen in de val. Je doet dingen die je normaal niet zou doen. Je wordt verliefd op de verkeerde man, je projecteert een beeld op hem wat niet lijkt op de realiteit. Pas als jij deze projecties kan terug nemen, kan je iemand echt gaan zien.

Iedereen heeft complexen; daarom hebben we onze hobby’s, onze liefdes en onze talenten. Toch zijn er ook complexen die je dus letterlijk daar brengen waar jij niet wilt zijn.

Je hebt bijvoorbeeld een moeilijke jeugd gehad met daarin een agressieve vader. Je hebt je voorgenomen om nooit meer zo iemand in je leven te laten. Je stopt het weg, je wil er niet meer aan denken en je komt een leuke man tegen. Doordat het complex niet ontmanteld is, blijkt dit als een magneet te werken. Je trekt juist die mannen aan die jij niet in je leven wil. Je herkent het in eerste instantie niet, maar elke keer blijkt hij op één of andere manier toch agressieve trekken te vertonen.

 

Wat voor functie heeft zo’n complex

De functie van zo’n complex is om jouw in die situaties te brengen zodat jij gaat zien wat er speelt.

Het is aan jou om je pijn die hier ligt aan te gaan. De moeilijkheid is dat juist door het hebben van zo’n complex het ook heel moeilijk is om aan jezelf te werken. Een complex bevat heel veel energie, waardoor er op andere plaatsen minder energie overblijft. Mensen die heel veel complexen hebben, hebben daardoor ook weinig wilskracht. Alle energie zit in het complex.

Hoe ontmantel je nu een complex?

Je kunt een complex alleen maar ontmantelen door te onderkennen welke pijn hier aan ten grondslag ligt. Juist omdat het zo veel van je vraagt is het belangrijk om bij een groot probleem hulp te vragen; je wils-energie is groot deels in beslag genomen door het complex. Het erkennen dat je in zo’n situatie zit is al heel belangrijk. Als je binnen een bepaalde gedachten stramien zit, is het moeilijk om anders te gaan kijken. Voelen wat er speelt, je zelf gaan zien en hoe jij keer op keer in soortgelijke situatie terecht komt, helpt. Het vraagt moed om te voelen, ter erkennen en te beleven.

Het is in jezelf dat je kunt gaan ontdekken hoe het zit; dit vraagt van jou om bewustwording. Zodra jij het psychisch verwerkt hebt, is de verandering zonder dat jij het weet al in je leven gekomen.

Wat kan je doen als je de drang hebt en je wil je verzetten?

Deze drang bevat een enorme energie. Letterlijk verzet kost enorm veel kracht en soms heb je dat niet. Wat je wel kan doen is: als je merkt dat de drang er is en hij je meesleurt, de drang naar een zijspoor manoeuvreren. Dan laat je de energie op een andere manier stromen.

 

Tips om om te gaan met innerlijke drang

Tip 1.

Zolang we te weinig besef hebben van de situatie en wat er in ons gaande is, helpt het om leefregels in acht te nemen.

Leefregels kunnen je helpen om je leven te structuren en een bepaald stramien te geven.

 

Tip 2.

Het gaat er niet om dat jij goed of niet goed bent: ieder mens heeft zijn eigen innerlijke dynamiek.

Sommige complexen wil je niet kwijt: als je al je complexen kwijt zou zijn blijft er geen passie meer over.

 

Tip 3.

Complexen hebben naast dat ze een destructieve werking kunnen hebben ook een helende werking. Hoe meer complexen met een destructieve werking jij kunt ontmantelen, hoe meer energie jij tot je beschikking hebt om je eigen leven vorm te geven.

 

Tip 4.

Soms ben je in de val van de complex gestapt en zie je dan wat je gedaan hebt. Zodra jij kan zien wat de situatie is, kan jij alsnog een stap terugzetten. Het complex heeft zijn boodschap overgebracht, heb jij hem begrepen? Kijk hiervoor naar je eigen reacties.

Schrik je?

Ben je voldaan?

Ben je overweldigd door gevoelens?

Sta even stil en laat het bezinken; voel wat voor jou de bedoeling is.

 

Tip 5.

Dromen kunnen je helpen om zicht te krijgen op je situatie. Het beeld kan je zicht geven op de situatie; wat heb jij nodig om vooruit te komen?

 

Tip 6.

Niet de buitenkant geeft je de informatie, maar de binnenkant laat je zien hoe het zit. Jouw gevoel, jouw gewaarwording zijn belangrijke signalen in het herkennen van de situatie.

 

Tip 7.

Hoe meer jij in verbinding komt met jezelf, hoe gemakkelijker je je complexen herkent. En dan noch vraagt het van je om in verbinding met jezelf een krachtige keus te maken. Het complex kan je nog steeds mee zuigen, het bevat nog steeds veel energie. Ook al wordt jij steeds krachtiger, je hebt je tegenwoordigheid van geest nodig om te zien, aanwezig te zijn en een andere beslissing te nemen.