38. Communicatie
38. Psychologie
Ons lichaam spreekt luider dan woorden. Veiligheid is een belangrijk onderdeel om in je lichaam aanwezig te durven zijn. Ben jij aanwezig?
Stop ze is vertrokken
“Stop, ze is vertrokken.” Ik maakte gebaren naar de partner van de vrouw om niet verder te gaan. Hij vroeg: “Hoe weet je dat?” “Kijk naar haar lichaam, het is verstrakt en ze ademt niet meer naar haar buik.”
Tijdens een sessie waarin ik een echtpaar begeleidde was één van de regels dat het voor ieder veilig moest zijn en dat we het lichaam zouden volgen. Het lichaam vertelt een verhaal. Daar waar je niet meer aanwezig kunt zijn, daar waar er nog angst of pijn aanwezig is en nog veel meer.
Hoe vaak vertrekken we niet uit ons lichaam, uit onderdelen van ons lichaam omdat het pijn doet, of niet meer fijn aanvoelt? Veiligheid is een belangrijk onderdeel om in je lichaam aanwezig te durven zijn. Maar pijn, verdriet en eenzaamheid kunnen redenen zijn om ons lichaam te verlaten.
Heel vaak denken we er niet over na, maar ik denk dat het gros van de mensen niet aanwezig is in hun lichaam. Zij zitten in hun hoofd, niet bewust van het feit dat ze een lichaam hebben. Hun lichaam is een vervoersmiddel, net als een auto die je soms vol tankt, oppoets en verder geen aandacht aan schenkt.
Buiten het feit dat ons lichaam ons vervoersmiddel is in deze wereld, is het ook een communicatiemiddel. Het lichaam laat ons weten wat we voelen, hoe het voelt, wat goed voor ons is en ondersteunt ons in zoveel processen. Alleen leven in je hoofd is een enorme verschraling van het leven. Veel mensen die bij mij komen; zijn gestrest en uit hun lichaam. Het lichaam kan je helpen om weer tot rust te komen, aanwezig te zijn in je lichaam en in je leven.
Hoe kun je in je lichaam komen?
Je adem en je aandacht zijn daarin je belangrijkste hulp. Door bewust je adem naar beneden te brengen, zo mogelijk te spelen met je ademhaling, haar te brengen naar de verschillende onderdelen van je lichaam met je aandacht, ademhalingsoefeningen te gebruiken en te voelen wat je voelt.
Je lichaam is een soort geheugen; alle ervaringen die je hebt meegemaakt zijn opgeslagen in je lichaam. Bij
sommige aanrakingen wordt iets getriggerd, dat kan fijn zijn of pijn doen: de kunst is om ze te doorvoelen. Je hoeft niets doen, alleen maar aanwezig te zijn.
Taal is soms een beschermingsmechanisme, het gebeurt dat we de emotionele vrijheid niet kunnen bereiken zonder onze bescherming af te leggen. Dan is lichamelijk contact een belangrijke open boodschapper.
Durf jij alles in je lichaam te voelen en te doorvoelen?
Zeven overwegingen bij ‘Stop ze is vertrokken’:
1. Lichaamstaal spreekt vaak luider dan woorden.
2. Ons lichaam is zoveel meer dan de optelsom van huid, vlees en organen. Het is het huis waarin onze ziel gehuisvest is.
3. Hoe wij omgaan met ons lichaam, hoe we haar voeden en wat we van haar vinden heeft zijn weerslag in het lichaam.
4. Ervaringen wel of niet verwerkt krijgen een plek in het lichaam, zij is als een geheugenbank. ‘The body keeps the score’
5. Lichaam, ziel en geest horen bij elkaar; daarvan is het lichaam, de afspiegeling van wat er in de geest en in de ziel afspeelt.
6. De geest kan een killer of een heler zijn van het lichaam.
7. Onze voeding is bepalend welke regio van onze hersenen ons leven leidt. Het reptielenbrein functioneert vooral op suikers, de neocortex heeft andere voeding nodig. (Viloldo)